Oživjelo pusto selo: Na obroncima Majevice nikao etno raj
Na obroncima Majevice nikao je novi etno kutak. Izgradili su ga Slavica i Zoran Pantić u selu Piperima kod Lopara, pustom selu odakle je većina stanovnika otišla trbuhom za kruhom u Švajcarsku, Austriju ili Njemačku.
– Moj otac je stekao penziju u Švajcarskoj. Još pamtim tu sliku kada krene sa svog ognjišta da bi nama obezbijedio egzistenciju. Kroz ovaj etno kutak živi i moj djed Aćim. Želim da moja djeca žive ovdje, da moji unuci odrastaju na ovim prostorima, jer kako već rekoše: sunce tuđeg neba nikada ne grije kao tvoje – ističe ovaj domaćin.
Djelići mašte i sna sklapani su brižno danima i pretvoreni u stvarnost. Uskoro će, uz pomoć vještačke pumpe, da se zavrti i točak na Lazarevoj vodenici, koje se Zoran sjeća iz djetinjstva, a asocira ga na život.
Lokacija
Iz koje god opštine iz okruženja da se zaputite ka turističkom kompleksu etno rezort “Maruša” nije daleko. Tuzla je udaljena dvadesetak kilometara, Lopare, Brčko i Čelić desetak, a najviše, 50-ak kilometara je do Bijeljine.
Kada poželite odmor daleko od gradske vreve i stresa, da zaboravite na sve brige i probleme, uključite navigaciju i zaputite se ka Piperima.
Tu su autentične majevičke kuće koje čuvaju sjećanje na prošlost, običaje i tradiciju.
Od novembra prošle godine Zoran je u penziji, pa se potpuno posvetio svojoj oazi mira. Iako farmaceut po struci, voli da gradi i stvara i ima viziju. Planira da otvori i etno muzej u kojem će, osim eksponata, biti i porodično stablo Pantića, koji su doselili iz Crne Gore iz crnogorskog sela Piperi, gdje i danas ima Pantića čiji je porodični zaštitnik Sveti Stefan. Pantići imaju četvoro djece i unučiće, pa žele da ostave uspomenu budućim pokoljenjima.
Pjesma kaže “nema raja bez rodnog kraja”, a Zoran ima svoj raj na zemlji koji nesebično dijeli s drugima.
Priroda u flašama i teglama
Osim čarobnog prirodnog okruženja, Pantići gostima nude izvorsku vodu, domaću kuhinju i zdravu hranu. Sa osmijehom dočekuju i ispraćaju goste domaćim proizvodima. Sve plodove koje priroda daje Slavica pretvara u džemove, sokove, likere i rakiju.
– Moramo afirmisati sve potencijale koje imamo, prije svega prelijepu prirodu i nacionalnu kuhinju. To su vrijednosti koje se cijene u cijelom svijetu, a posljednjih decenija i kod nas. Gosti se jednostavno užele domaće hrane, sira, kajmaka, pure, suvog mesa, meda, rakije šljive i svega onog što se proizvodi na ovoj našoj bogatoj Majevici. Meni nije teško da napravim, a recepte sam naučila od naših starih – kaže Slavica.
Primjedbe
Objavi komentar